bracy.se – Allt om smycken & accessoarer

Smyckets historia

Att smycka ut sig har sedan långt tillbaka i tiden varit ett sätt att känna sig extra fin och för att imponera på andra; man vill visa vem man är eller visa vilken ekonomisk samhällsklass vi tillhör. Rätt sorts smycken kan göra det där lilla extra för att en annars alldaglig utstyrsel ska sticka ut. Ett smycke kan också användas vid speciella tillfällen och högtider. Kungligheter brukar exempelvis bära tiaror och diadem vid speciella tillfällen, men det är sällan de använder tiaror i vardagen. Smycken är ofta något vi ger bort i present till någon vi tycker om och de kan användas för att visa att vi är gifta eller förlovade med någon annan. Som du säkert har förstått vid det här laget är det smycken vi kommer att fokusera på i det här inlägget.

Smyckets historia

Smycken har varit en del av vår kultur sedan långt tillbaka i tiden. Vi har använt oss av smycken i alla tider, kulturer och smycken har också använts av människor i alla samhällsklasser. I den här delen kommer du att få en kort genomgång vad gäller smycken och dess historia.

Det tidigaste belägget för smyckesanvändning som man hittills har hittat kommer från en utgrävning man gjorde i Afrika. I denna utgrävning gjorde man ett fynd av ett väldigt gammalt smycke som tros vara omkring 75 000 år gammalt. Smycket består av pärlor och snäckor vilket än idag är ett vanligt material när det kommer till smyckestillverkning.

I Europa, kring ungefär samma tid, har man hittat fynd med smycken som är tillverkade av djursenor som är prydda med stenar, bär och ben.

Om vi hoppar vidare lite framåt i tiden till antikens Grekland, forna Egypten och även i romarriket var användandet av smycken en riktig statusmarkör. De med mest makt använde smycken för att visa sin status även på den tiden. Smycken var ganska så exklusiva för de rikaste i samhället. Smycken var något som följde med enda in i graven. En annan sak som är värt att nämna om smycken och det forntida Egypten är att man har hittat belägg på att det har funnits fabriker som tillverkade smycken.

Som vi nämnde i tidigare stycke var smycken främst något som bars av de mest mest pengar. Men allt eftersom att man utvecklade smycket och tog fram nya material har smycket blivit allt mer tillgängligt för alla i samhället.

Numera kan vem som helst köpa ett smycke och det behöver inte kosta särskilt mycket eftersom att de kan tillverkas av ett varierande material. Allt ifrån plast till äkta guld eller silver. Förutom att du kan köpa smycken är det många som tillverkar sina egna smycken. Dessa smycken är många gånger mer unika.