bracy.se – Allt om smycken & accessoarer

Är dina diamanter äkta?

Sedan 1952 har människan skapat konstgjorda diamanter. Från början handlade det i första hand om diamanter för industrin men numera har tekniken förbättrats så pass att den kan användas till smycken. I Sverige resulterade detta givetvis i en diskussion om vilken benämning dessa konstgjorda ädelstenar borde ha och fick till slut namnet syntetisk diamant. Sveriges Gemmologiska Riksförening menade att detta var viktigt eftersom terminologin ska göra det möjligt för alla att förstå skillnaden mellan en syntetisk och en naturlig diamant.

Vad är en syntetisk diamant?

Syntetiska diamanter är helt enkelt konstgjorda diamanter som skapats i ett laboratorium. Naturliga diamanter har skapats av naturen under miljontals år medan syntetiska diamanter genomgått en liknande process, men under mycket kort tid. Bägge diamantvarianterna är äkta diamanter och har samma kemiska sammansättning, vilket gör dem identiska. Den största skillnaden är att de säljs till mycket olika priser. En labbodlad syntetisk diamant kan vara 20 till 50 procent billigare än en naturlig diamant. Fördelen med de syntetiska diamanterna är att de ger människor möjlighet att skaffa äkta diamanter utan att det kostar en förmögenhet. Däremot bör du vara införstådd med att andrahandsvärdet är betydligt lägre.

Äkta eller oäkta diamant?

Kanske har du ärvt eller köpt ett skrin med smycken varav en del glittrande stenar ser ut som om de kan vara diamanter. Det är dock mycket svårt att avgöra om en diamant är äkta eller oäkta så du kan behöva fråga exempelvis en guldsmed. Vad många inte inser är att det även kan vara svårt att sälja diamanter. Som väl är erbjuder Diamantbrev ett enkelt och mycket säkert sätt att sälja diamanter. När du funderar på att sälja diamanter hos Diamantbrev får du alltid nöjdhets- och högst prisgaranti. Det har aldrig varit lättare att sälja diamanter oavsett om du vill sälja lösa ädelstenar eller smycken med insatta diamanter. Du kommer givetvis att erbjudas marknadens högsta pris även för ditt guld. Hos Diamantbrev arbetar endast utbildade och behöriga värderingsmän med god erfarenhet från branschen. När du säljer diamanter och guld kommer du att få dina pengar insatta på ditt konto inom 24 timmar.

Avslöja oäkta ädelstenar

Med en ny svensk uppfinning kan man nu avslöja om en diamant, smaragd eller rubin är äkta, syntetisk eller oäkta. I dagens läge är runt 14 procent av samtliga diamanter som säljs på världsmarknaden inte äkta. Uppfinningen har utseendet av en stav och är storleksmässigt som en ficklampa. Ädelstenen placeras i en ask och ljuset från apparaten riktas mot stenen. Färgen på ljusstrålen kommer att avgöra om diamanten är naturlig, behandlad, eller syntetisk. Denna uppfinning kommer att göra skillnad eftersom man snabbt och enkelt kan sortera ut de naturliga ädelstenarna. Det är inte ovanligt att naturliga och syntetiska diamanter blandas vilket innebär att de syntetiska ädelstenarna säljs för ett mycket högre pris än deras egentliga värde. Det är värt att notera att Cubic Zirkonia (CZ) inte är en syntetisk diamant och får inte heller kallas syntetisk diamant. Cubik Zirkonia är en konstgjord diamantimitation som du vanligtvis hittar i exempelvis billiga silversmycken.